De verwachting is dat zeer binnenkort de wet ‘bevordering mediation’ wordt aangeboden voor behandeling in de Tweede Kamer. Ook het onderwijs moet zich op de komst van deze wet voorbereiden, vindt Frans Spekreijse, gecertificeerd mediator, voorzitter van de Vereniging Mediators bij de Overheid en bestuurslid van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Vrijdagochtend 24 maart hoort u tijdens de expertmeeting ‘Mediaton in het onderwijs’ wat de consequenties van deze wet voor het onderwijs zijn. 

Geen dwang- maar een drangmiddel

De nieuwe wet spreekt van ‘behoorlijk bestuur’ als mediation wordt toegepast bij een (dreigend) conflict. Spekreijse zegt hierover: ‘Het is geen dwangmiddel, maar een drangmiddel. Pas je mediation niet toe, dan heb je volgens de nieuwe wet de plicht dit te motiveren.’

Vertrouwen is het fundament

‘Bij een conflict kun je allerlei juridische wegen bewandelen. Een relatie gebaseerd op vertrouwen past echter geen juridische procedures toe bij een (dreigend) conflict,’ vindt Spekreijse. ‘Juist in het onderwijs, waar vertrouwen het fundament is, moet je zoeken naar oplossingen die dit vertrouwen niet schaden. Mediation is daarom bij uitstek geschikt voor de onderwijssector. Zowel bij interne conflicten als bij geschillen met ouders, gemeente of andere (onderwijs)instellingen.’

‘Als je als onderwijsinstelling bij een conflict géén mediation toepast, ben je in de toekomst verplicht dit goed te motiveren.’

Breng uw casus in

Tijdens de expertmeeting krijgt u onder andere antwoord op de vraag wat de nieuwe wet concreet voor het onderwijs betekent. Spekreijse geeft bovendien handvatten hoe het onderwijs mediation op zowel beleidsmatig als uitvoerend niveau kan implementeren. Ook bespreekt hij enkele casussen. Uw casus kunt u eventueel vooraf mailen naar info@pentarho.nl.

De expertmeeting, interessant voor bestuurders, directieleden, intern begeleiders, vertrouwenspersonen en klachtencommissies, wordt gehouden op vrijdag 24 maart van 9.00 uur tot 12.30 uur op het kantoor van Penta Rho in Apeldoorn.

Wilt u de expertmeeting over mediation bijwonen? Neem dan contact met ons op via het interesseformulier of bel 055 538 6690.

 

Loesje