Meer ruimte voor nieuwe scholen?

Sinds juli 2021 is de Wet Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen in werking getreden. Deze wet heeft tot gevolg gehad dat de systematiek voor het stichten van een nieuwe school (of het verzelfstandigen van een dislocatie of nevenvestiging) veranderd is. Het kabinet wilde met deze wet meer ruimte maken voor nieuw onderwijsaanbod en het aanbod beter laten aansluiten bij de wensen van ouders en leerlingen. Wat kunnen we na de eerste drie jaar concluderen?  

Meer ruimte voor nieuwe scholen?

Om een nieuwe bekostigde school te kunnen stichten, moeten initiatiefnemers van de nieuwe scholen aantonen dat er voldoende belangstelling is door middel van ouderverklaringen of bij uitzondering een marktonderzoek. Om ouderverklaringen te verzamelen, kunnen de initiatiefnemers ouders benaderen die binnen een straal van zes kilometer van de nieuwe beoogde basisschool wonen (voor VO scholen geldt een straal van 15 kilometer).  

Maar hoe ga je verklaringen werven in een nieuwbouwwijk waar nog (bijna) niemand woont?
Dat blijkt een lastige opgave te zijn. Zeker als de initiatiefnemer niet in aanmerking komt voor het uitvoeren van een marktonderzoek. Bestaande schoolbesturen kunnen in enkele gevallen ouders op bestaande scholen binnen de 6 kilometer vragen hen te helpen om te komen tot een nieuwe school. Een ouderverklaring betreft namelijk geen ‘inschrijving’ op de betreffende nieuwe school, maar enkel een verklaring waarin de belangstelling kenbaar wordt gemaakt.  

Dat was niet de doelstelling van de nieuwe wet.  

Maar wat als dit niet lukt? En welke opties blijven er eigenlijk over voor het schoolbestuur als het geen andere school binnen die 6 kilometer straal heeft staan?  Of wat als er meerdere initiatiefnemers zich melden voor één onderwijslocatie in de nieuwe wijk? Werven in omliggende wijken kan bovendien concurrentie tussen scholen in de hand werken. Dat was niet de doelstelling van de nieuwe wet.  

Op zoek naar een oplossing 
Zowel schoolbesturen als gemeenten hebben er belang bij dat er in (grote) nieuwbouwwijken uiteindelijk wel nieuwe scholen worden gesticht, en bij voorkeur afgestemd op het moment dat de eerste woningen worden opgeleverd. Het starten van een dislocatie kan mogelijk de enige oplossing bieden in deze situatie. Het schoolbestuur start een dislocatie op de plek van de nieuwe beoogde school. Wanneer de dislocatie op termijn aan de stichtingsnorm voldoet, zou de dislocatie verzelfstandigd kunnen worden. Een dislocatie wordt echter niet bekostigd en is niet bij bekend bij DUO als aparte locatie. Schoolbesturen en gemeente zullen hierover tijdig met elkaar in gesprek moeten en bij voorkeur moeten werken aan een gezamenlijke lange termijn strategie.  

Een werkbaar alternatief binnen de wet is dus nog niet gevonden. Er zijn schoolbesturen die hebben aangegeven te wachten op een wetswijziging omdat de wet Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen de procedure te tijdrovend, zwaar en onzeker maakt.  

Tot die tijd is het zoeken, en in goed overleg met de gemeente kijken naar oplossingen. We denken graag met u mee.  


Contact opnemen met één van onze adviseurs?

Valerie Boon

Onze aanpak is objectief, deskundig en volledig op maat. Wilt u meer over dit thema te weten komen? Wij komen graag met u in contact. Valerie Boon is de adviseur die u moet hebben.

Contact opnemen met één van onze adviseurs?

Marieke Stevering-Rutten

Onze aanpak is objectief, deskundig en volledig op maat. Wilt u meer over dit thema te weten komen? Wij komen graag met u in contact. Marieke Stevering-Rutten is de adviseur die u moet hebben.

Contact opnemen met één van onze adviseurs?

Floor Lensing

Onze aanpak is objectief, deskundig en volledig op maat. Wilt u meer over dit thema te weten komen? Wij komen graag met u in contact. Floor Lensing is de adviseur die u moet hebben.

Penta Rho en Dick Postmus bundelen de krachten

10 januari 2025

Met trots laten we weten dat onze intensieve samenwerking een feit is. Penta Rho en Dick Postmus gaan de krachten bundelen. Dick heeft zeer ruime expertise op onderwijshuisvesting, bekostiging en leerlingenprognoses. Door samen te werken en expertise, ervaring en kwaliteiten uit te wisselen, kunnen we opdrachtgevers in de toekomst nog beter van dienst zijn.

Ruimte om [Suzanne] te zijn

26 april 2024

Of het nu gaat om huisvestingsadvies, bestuurlijke samenwerking, onderwijsvernieuwing of personele vraagstukken, de adviseurs van Penta Rho zorgen voor ruimte om te zijn. Wat ze precies doen? En hoe het werken bij Penta Rho bevalt? Dat vertellen ze zelf.

Scroll naar boven